Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag hier niet tussen?

Laat mij dit zeker weten via Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Ik heb vijftien jaar ervaring met het geven van therapie in mijn eigen praktijk. Vanuit deze ervaring kan ik zeggen dat een therapie die een deugddoende verandering aan de gang brengt rond de tien sessies nodig heeft. Omdat die tien sessies een gemiddelde is, heb ik gekozen voor een basistraject van acht sessies en één gratis kennismakingsgesprek, ondersteund door drie contactmomenten via mail én door werkboeken (telkens één per onderdeel). Uiteraard is er een evaluatie voorzien aan het einde van het traject en kan er dan in samenspraak worden gekeken als er nog vraag is naar een vervolg.
Jawel, therapie is maatwerk. Door ervaring weet ik echter dat een aantal thema’s altijd terugkomen. Dat deze thema’s de structuur van een therapieproces bepalen. Het traject is de bedding, het kader, waarbinnen de therapie gebeurt. De thema’s worden individueel uitgewerkt met concrete toepassingen. Vanuit het algemene naar het individuele.
Ja, dat is een engagement. En dat is de bedoeling. Maar ik snap ook wel dat dit spannend is. Elke stap naar verandering is spannend. En ik sleur jou ook niet in een traject die niet bij je past. Daar heb jij niets aan en ik als therapeut ook niet. Daarom is er altijd een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Als ik denk dat het traject niet geschikt is voor jou zal ik dat zeker zeggen en helpen zoeken naar andere hulp. Voel jij jou niet op jouw gemak bij mij dan kan je dan ook zeker zeggen en ook dan help ik zoeken naar een oplossing.
Abonneer je op mijn wekelijks tips en artikels (Artikels). Lees mijn e-book (e-book). Kijk even naar de 'over mij' op deze website. Volg mij op Facebook en Instagram
 

Nee, de werkboeken zijn geen huiswerk. De werkboeken worden gebruikt en ingevuld tijdens de sessies. Ze zijn een werkinstrument voor jou. Uit ervaring weet ik dat mensen zich thuis vaak niet meer herinneren wat er in een sessie allemaal aan bod is gekomen. Wat tijdens de sessie zo helder was, lijkt thuis zo wazig en dan moet men wachten tot een volgende sessie. Op vraag van veel cliënten heb ik deze werkboeken ontwikkeld. De werkboeken (per onderdeel van het traject één) kan je meenemen naar huis. Ze zijn een naslagwerk van jouw proces en kunnen dienen als geheugensteun. En om vragen op te schrijven die bij jou opkomen tussen de sessies.

Uit ervaring weet ik dat de meeste cliënten mij mailen tussen de sessies door. Iets is niet duidelijk, ze ondervinden iets in het dagelijkse leven en weten niet hoe dit aan te pakken, …. Als ik een vraag heb, wil ik ook vlug antwoord. Vandaar dat deze mogelijkheid verwerkt is in het traject. Je kan driemaal mailen en binnen 24u (weekend niet inbegrepen) krijg je een uitgebreid antwoord. Deze drie mails vallen ook binnen de tijdspanne van 5 maanden.

Ik heb het traject opgebouwd in vijf stappen. Uit ervaring weet ik dat alle stappen nodig zijn. Dat er verandering komt tijdens het traject? Natuurlijk, dat is ook de bedoeling. Maar als je niet doorgedreven te werk gaat dan zal de verandering niet blijven hangen. Cliënten die denken dat verandering definitief is in een paar sessies komen later vaak terug om toch wat dieper te gaan.

Een veranderingsproces vraagt tijd maar ook continuïteit. Nu eens een sessie en dan twee maanden later opnieuw één zal niet veel effect hebben. Het is de bedoeling dat de sessies elkaar vlot opvolgen. Uit ervaring weet ik dat de cliënten het meeste kiezen voor één sessie om de twee weken. Vandaar de periode van 5 maanden. Dan is er ook nog wat marge voor bv. een verlofperiode. Het kennismakingsgesprek valt buiten deze periode. Het is een stok achter de deur om jou te helpen. Omdat je zoveel mogelijk zou zijn geholpen door het traject.

Kiezen voor een traject en dat bij de start volledig betalen (of maximaal in twee termijnen) is om jou te helpen. Ook dit is een stok achter de deur. Uit ervaring weet ik dat er mensen zijn die wel een verandering willen maar dan toch na bv. drie sessies afhaken. Ze concluderen dan dat therapie niets voor hen is en dat verandering niet voor hen is weggelegd. De drempel naar therapie is meestal al niet simpel te nemen en dan volgt er teleurstelling en stapt men daarna nog moeilijker opnieuw in therapie. Ik wil je dat besparen. Door iets op voorhand te betalen, ga je het zeker afmaken. Je geeft een engagement af en dan krijg je resultaat.

Dat is te zien met wat je deze prijs vergelijkt. Ten opzichte van een avondje cinema is dit veel geld. Ten opzichte van de aankoop van de nieuwste iPhone dan weer niet. Maar je vergelijkt het best met wat je er voor terugkrjigt. Met welke impact dit traject op uw leven kan hebben. Welke meerwaarde dat dit voor jou zal opleveren. Op welke manier de relatie met jezelf en met anderen zal veranderen. Vind je de prijs dan nog zo hoog?

Ja, therapie werkt. Maar wel onder één voorwaarde: dat jij werkt. Therapie is niet vrijblijvend. Als je toepast wat je in de sessies leert (met mildheid voor jouzelf en wetende dat verandering tijd nodig heeft) dan zal je effect zien.

Transformatie gebeurt meestal niet ín de sessie. De inspiratie komt in de sessie, de transformatie komt geleidelijk aan in de komende weken.