Op 23 juni nam ik deel aan het Feminine Leadership Event van Suzanne Beukema. 

Misschien heb je de foto’s gezien op mijn Instagram-account (indien niet, je kan mij onder de naam Psyfero ook volgen via dit kanaal voor de nodige inspiratie). 

Vandaag wil ik, zoals toen gezegd, mijn belangrijkste inzicht hiervan delen. 

Dit is met name de volgende quote:

“If you don’t own your shadows, they will own you”. 

Een woordje uitleg.

 

 

In deze quote spreekt Suzanne over schaduwkanten. Dit is een begrip dat ze ontleend aan Carl Jung, een Zwitser psychiater en psycholoog uit de twintigste eeuw. 

Schaduwkanten zijn bepaalde delen in onszelf die we onderdrukken omdat we ooit de boodschap gekregen hebben dat die delen ‘niet oké’ zijn of zelfs ‘slecht’. 

Deze delen zitten diep weggestopt omdat we er helemaal niets mee willen te maken hebben en al helemaal niet willen dat ze aan het licht komen. Soms zijn we ons niet eens bewust van het bestaan ervan. 

Het probleem is echter dat deze delen niet weggaan. Ze gaan in de schaduw van ons onderbewuste en komen vaak tot uiting op een verdraaide, ongezonde manier. 

Waarom doen deze schaduwkanten dit? Omdat ze onze aandacht willen zodat ze een geïntegreerd deel van ons kunnen worden. 

Het is dus belangrijk dat je jou bewust word van jouw schaduwkanten en, ondanks dat je dit eng vind, deze gewoon laat zien. Anders zullen ze toch op een verdraaide manier naar boven komen. 

“If you don’t own your shadows, they will own you”!

 

Tot zover de theorie want ja, je zat er op te wachten hé ??

Wat is mijn schaduwkant?

Mijn schaduwkant (of toch één ervan ?): ik ben heel dominant. 

Je hebt waarschijnlijk wel al gehoord van een alpha man? Wel, ik ben een alpha vrouw. 

Ik heb tijdens mijn opgroeien en mijn volwassen worden echter vaak de boodschap gekregen dat deze eigenschap niet paste bij een vrouw. 

Een anekdote om dit te illustreren. 

Ik was aan de universiteit verliefd op een medestudent en toen ik dit liet merken zei deze: ‘ik ben wel geïnteresseerd in jou maar niet voor een vaste relatie, daarvoor ben jij mij veel te dominant, jij zal nooit toelaten dat ik als man baas ben over jou’. 

Nu zou ik over deze man iets denken dat niet voor publicatie vatbaar is maar toen was ik er het hart van in. Misschien moest dat ik toch wat minder fel worden als ik aan een man wilde geraken? 

Een man heb ik ondertussen al een heel aantal jaren, dus dat is goed gekomen ?. Maar deze opmerking, en vele andere rond deze eigenschap van mij, hebben er wel voor gezorgd dat ik bang werd van mijn eigen kracht (mijn ‘goud’ zoals Suzanne Beukema het uitdrukt). 

Dat ik mijn natuurlijke eigenschap van de leiding te nemen regelmatig onderdruk. 

Maar dan komt deze toch naar boven hoor. Echter wel op een passief agressieve manier. En dan ben ik, op zijn zachtst uitgedrukt, geen aangenaam gezelschap. 

Dus, “if you don’t own your shadows, they will own you”: ik ben een dominant persoon die van nature de leiding neemt en dat is helemaal oké!

 

Wat zijn jouw schaduwkanten? Ken je ze? 

En durf je ze te benoemen?

Kan jij jouw schaduwkanten volledig integreren zodat ze jou niet meer in de weg staan? 

 

Als je er klaar voor bent, zijn er vier manieren waarop ik jou kan helpen om jouzelf niet meer in de

weg te staan:

  1. Volg mij op Facebook en Instagram en laat je inspireren
  2. Schrijf je via deze website (onder 'gratis') in voor mijn nieuwsbrief en krijg dergelijke artikels rechtstreeks in jouw brievenbus
  3. Download gratis mijn e-book via deze website (onder 'gratis')
  4. Ga samen met mij aan de slag om tot een blijvende verandering te komen (meer informatie op  deze website onder 'werk met mij')