Uit jouw comfortzone komen, is die stap zetten die jou kriebels (en zelfs een beetje buikpijn) geeft. Kriebels omdat het eng en spannend is maar ook kriebels omdat je het eigenlijk wel wil. Kriebels van verlangen en gezonde adrenaline. 

Net als die rollercoaster of die supersnelle glijbaan toen je kind was. Je wil het heel graag maar je vindt het ook een beetje misselijkmakend spannend.

En als je dan toch die stap zet, dan ben je innerlijk een beetje gegroeid. 

De valkuil is echter dat we van ‘uit jouw comfortzone stappen’ iets maken wat het niet is.

Als de moed al in jouw schoenen zakt bij de gedachte alleen, dan gaat het niet meer over ‘uit jouw comfortzone stappen’ maar wel om ‘iets doen wat helemaal niet bij jou past’. 

Een voorbeeld.

Skiën maakt mij bang. Nu zou ik kunnen denken: “ik moet uit mijn comfortzone stappen, dus ik zal het proberen”. 

Als ik echter op skilatten sta (jawel, ik héb het geprobeerd, op een berg in Frankrijk, in de echte sneeuw) dan heb ik letterlijk de daver op mijn lijf. Je ziet mij beven. Elke cel van mijn lichaam schreeuwt ‘gek, waarom wil jij nu die berg af op die twee belachelijk smalle latjes!’. 

Niets in mij voelt ook maar enige vorm van verlangen. Verlammende angst, dat is alles wat ik voel. Dit is dus niet uit mijn comfortzone stappen. Dat is mezelf martelen. 

Bij uit jouw comfortzone stappen is het heel belangrijk dat er ook een verlangen is.

Het moet een beetje eng zijn (anders is het binnen jouw comfortzone) én er moet verlangen zijn om de stap te zetten (anders is het jezelf pijnigen).

Maar als je jezelf goed kent. Als je kan voelen wat eng is maar waar ook een verlangen in zit. En je zet dan ook effectief die stap dan krijg je innerlijke groei. En dat geeft jouw leven meer kleur. 

En dit is nu net het doel van dat innerlijke groeien. 

Als je het gevoel hebt op automatische piloot te leven. Als je je regelmatig afvraag ‘is dit nu alles?’. Dan ben je jouw innerlijke groei aan het tegenhouden. En jouw innerlijke groei tegenhouden is destructief voor jouw levensvreugde. 

 

Kun jij jou hierin herkennen? Zie je het nut van innerlijke groeien? Ben je hier volop mee bezig en kan je wel wat hulp gebruiken? Laat het mij dan zeker weten.