Tussen een therapeut en een cliënt moet het ‘klikken’ wordt er gezegd. Maar wat is dat dan ‘klikken’?

Wat als je je therapeut niet leuk of aardig vindt? Moet je dan de therapie stoppen? 

Volgens mij niet. 

Een therapeut moet aan een aantal voorwaarden voldoen maar aardig zijn is daar niet één van. 

In een therapieproces is het heel belangrijk dat je je als cliënt veilig en gedragen voelt. Een therapeut dient daarvoor betrouwbaar, eerlijk en respectvol te zijn. 

Je moet als cliënt vertrouwen hebben in de kennis van de therapeut. In zijn of haar kunde om jou te helpen bij jouw pijn. In zijn of haar vaardigheden om jou te begeleiden in de weg van probleem naar oplossing. 

In dit proces is het nodig dat een therapeut eerlijk is. En eerlijk is niet altijd aardig. Confrontatie maakt deel uit van een therapieproces en op dat moment kan ik je verzekeren dat je je therapeut niet leuk vindt. Je kent echter ook wel het spreekwoord ‘zachte heelmeesters maken stinkende wonden’.

Een voorbeeld. 

Toen ik zelf voor een probleem een tijd terug in begeleiding was bij een collega-therapeut (ja, ook therapeuten volgen therapie) werd ik erg kwaad op hem. Hij had mij iets gezegd waarmee ik helemaal niet akkoord was. Op het einde van de sessie ging ik heel ambetant weg en nam mij voor om (ondanks dat ik een nieuwe afspraak had gemaakt) niet meer terug te keren. Thuis sloeg mijn kwaadheid over in verdriet. Ik kon niet verstaan dat hij zoiets had gezegd. Na een paar dagen op mijn gevoel te hebben ‘geknabbeld’ en er met anderen te hebben over gepraat, besefte ik dat hij gelijk had. En dat deed pijn! Maar hij had op die manier wel een proces in gang gezet (en voor de nieuwsgierigen onder jullie: ik ben wel teruggegaan). 

Als cliënt ben ik echter wel in de fout gegaan (besef ik nadien natuurlijk). Ik heb nooit gezegd dat ik kwaad was op hem. Waardoor ik alleen met mijn gevoel aan de slag moest. Had ik dat besproken, dan konden we daar samen naar kijken (want die kwaadheid was natuurlijk een beschermer tegen de pijn, zie deze blog ). 

Wat voor de therapeut geldt, geldt ook voor de cliënt. Als cliënt is het ook belangrijk om eerlijk en betrouwbaar te zijn. Je therapeut confronteren hoort daar ook bij. Als cliënt hoeft je ook niet te streven naar leuk gevonden te worden. 

Dit alles echter op een respectvolle manier. Met heel veel warmte voor de persoon. En daar hoort niet bij doelbewust kwetsen, forceren, uitlachen, minimaliseren of niet au serieus genomen worden. Als je als cliënt dergelijk zaken gewaar wordt, is het wel raadzaam om de therapie te stoppen.