Fouten maken. De clichés hieromtrent zijn veelvuldig: ‘iedereen maakt fouten’, ‘niemand is perfect’, ‘van fouten maken kan je leren’, ….

We weten het allemaal en we vinden het allemaal juist. 

Maar wat voel je écht als je een fout hebt gemaakt? 

Er is immers een heel groot verschil tussen deze bovenstaande clichés denken en er daadwerkelijk ook van doordrongen zijn op gevoelsniveau. 

Ja, je kan prima denken dat je van fouten leert en dat fouten maken niet erg is en toch een stemmetje horen dat iets anders zegt.

Het stemmetje dat zegt dat je een stom kieken bent en dat je nooit iets goeds kan doen.

Of dat anderen jou dom vinden en een ‘raar gedacht’ over jou hebben nu. 

Het stemmetje dat jou, ondanks de mooie gedachten, toch doet slecht voelen.

 

Ik ken dat stemmetje, die innerlijke criticus, maar al te goed. 

Want, ik gooi er nog een cliché tegenaan, fouten maken is menselijk en ik ben een mens ?.

Een voorbeeld? 

 

Op een morgen was ik rustig mijn dag aan het opstarten toen de bel ging. Met al een lichtelijk vermoeden liep ik in mijn trainingsbroek (voor wie niet mee is in het trainingsverhaal: zie de video ‘wat ik heb geleerd van mijn stylingstraject’ van donderdag laatsleden op mijn FB-pagina) naar de deur. En ja, hoor, aan de andere kant stond een cliënt….? Oeps, ik was een afspraak vergeten. Eigenlijk zelfs niet eens vergeten: de afspraak stond helemaal niet in mijn agenda. Dat bleek een zaak te zijn van op het verkeerde knopje te hebben getikt in mijn digitale agenda. 

Vroeger zouden alle kleuren van de regenboog op mijn gezicht te zien geweest zijn en was er zelfs veel kans dat ik de deur niet had opengedaan.

Nu heb ik mij rustig geëxcuseerd, ben vlug in mijn jeans geschoten en ben aan de slag gegaan. 

Nog eentje? 

Ik heb eens een cliënt laten vertrekken zonder dat ze had betaald. Yep, volledig vergeten. Om dit natuurlijk vijf minuten later keihard te beseffen!

Mijn stemmetje sprak mij heel erg gebiedend toe dat ik dit moet gerust laten, dat het mijn eigen stomme schuld was en dat ik dan maar die centen kwijt was. Na een geanimeerde babbel in mijn hoofd nam ik mijn telefoon en liet de dame weten dat ik een factuur zou nasturen. 

En als je het wil weten, ik heb ook nog het omgekeerde gedaan: geld gevraagd aan iemand die al had betaald….

Vroeger zorgden dergelijke situaties altijd voor een totale blokkade. Ik wist niet meer wat zeggen, ik verloor stante pede mijn verstand en wou in de grond zakken van schaamte. 

Nu excuseer ik mij, maak een grapje, zorg voor een oplossing of zing heel hard ‘let it go’.

Ik denk niet alleen meer in bovenstaande clichés, ik ben er nu ook gevoelsmatig van doordrongen. 

En nee, dat gaat niet over één nacht ijs. En nee, dat gaat niet zonder slag of stoot (yep, ik blijf lekker cliché vandaag ?). 

Maar het valt wel te trainen en te leren!

En als ik het kan, dan jij ook! 

 

Vanuit mijn expertise, jarenlange ervaring met cliënten én mijn eigen ervaring heb ik een training gemaakt die jou in vier stappen leert omgaan met jouw innerlijke criticus. 

Deze training is gratis en bestaat uit vier video’s (iedere video duurt ongeveer een kwartier). Bij elke video krijg je ook een pdf met de kerngedachten van de video en een oefening. Als je de oefening invult en mij terugbezorgt dan krijg je persoonlijke feedback. 

Indien je alle oefeningen terugbezorgt, maak je kans op één gratis sessie van een uur waarin we samen heel concreet aan de slag gaan met jouw innerlijk criticus. 

 

Wil je deze training volledig gratis en vrijblijvend in jouw mailbox ontvangen? 

Via het tabbald 'gratis' kan je meer informatie lezen en kan je je inschrijven. 

 

Let wel, dit is een tijdelijk aanbod!

Deze training bied ik jou nu gratis aan maar dit komt niet meer terug. 

Deze gratis training start op 5 oktober. Daarna wordt de training betalend. 

 

Dus als je last hebt van jouw innerlijk criticus, als je gedreven bent en zaken wil bereiken maar je beseft dat je op jouw eigen rem staat, schrijf je dan in en dan kan je net als ik leren omgaan met jouw innerlijke criticus!