Ken je de leerfases van Maslow?

 

Eerst ben je onbewust onbekwaam. 

Dit wil zeggen dat je niet weet dat iets bestaat en dus ben je er ook niet bekwaam in. Je kan niet weten wat je niet weet. 

Bv. je weet niet dat er een bepaalde manier bestaat om met jouw emoties om te gaan en dus ben je er ook niet bekwaam in. 

 

Daarna ben je bewust onbekwaam. Je weet dat iets bestaat maar je kent het pas en je bent dus nog niet bekwaam. Je weet het nu maar je kan het nog niet. 

Bv. jouw therapeut vertelt over deze manier om met gevoelens om te gaan en je probeert het. 

 

In de volgende fase ben je bewust bekwaam. Je gaat oefenen met wat je weet en je wordt er steeds beter in. Je moet er echter wel telkens bewust aan denken om dit toe te passen. Je weet ondertussen echter al dat je het kan. 

Bv. je oefent steeds om op die manier met jouw emoties om te gaan en het lukt jou steeds beter. 

 

En in de vierde fase word je onbewust bekwaam. Nu ben je bekwaam maar je hoeft er niet meer over na te denken. Het gebeurt spontaan. Het wordt deel van wie je bent en je hebt er niet meer jouw volle aandacht voor nodig. Je kan je ook weer richten op andere zaken. 

Bv. je hoeft nu niet meer na te denken over hoe je met jouw emoties omgaat, het gebeurt gewoon op die manier. 

 

Uiteraard heeft dergelijke proces tijd nodig!

 

De derde fase is trouwens de lastigste fase. Dat is de fase waarin je je gefrustreerd kunt voelen. Veel oefenen en telkens hetzelfde moeten herhalen kan enerverend zijn. Dit is dan ook de fase waarin de meeste mensen opgeven en terug keren naar de ‘oude’ manier. Dit is inderdaad gemakkelijker maar deze manier heeft ook beperkingen. Beperkingen waar je nu net van af wilde door het op een andere manier te doen. 

 

En ook dat is een bewustwordingsproces: weten dat het lastig is. Maar ook weten dat je, als je door deze derde fase geraakt, je op het einde de vruchten kunt plukken.

 

En daarom herhaal ik wat ik herhaal 😀.