De vraag van vandaag: laat jij jou beïnvloeden door anderen? 

 

Ja, ik weet het, ik stel moeilijke vragen (of dat krijg ik altijd te horen van mijn cliënten ?). Maar dat is nu eenmaal mijn job. Jou laten nadenken over jouw patronen om hier, indien gewenst, iets aan te veranderen. 

Ik maak het echter ook wel weer wat gemakkelijker (krijg ik dan ook weer te horen van mijn cliënten) door er een persoonlijk verhaal en voorbeeld aan te koppelen. 

Zo wordt een abstracte vraag concreet en krijg jij handvaten om zelf op zoek te gaan in jouw eigen binnenkant. 

Dus om jou te helpen bij de vraag ‘laat jij jou beïnvloeden door anderen?’ wil ik jou het volgende vertellen. 

 

 

Door mijn ondernemerscoach heb ik geleerd dat heel wat ondernemers ‘webinars’ geven.

Voor diegenen die niet weten wat een webinar is (en dat wist ik tot zes maanden geleden ook niet):

een webinar is een lezing of presentatie die plaatsvindt via het internet. Webinar is een woordcombinatie van de woorden "web" en "seminar". Deelnemers kunnen het seminar rechtstreeks op hun eigen computer volgen en de spreker zien en horen, omgekeerd is dit niet het geval. Webinars zijn live, (meestal) gratis en vragen kunnen worden gesteld via de chat. 

Een webinar is dus een laagdrempelige manier om waardevolle kennis te delen en mensen te laten kennismaken met de manier waarop jij hen kan helpen.

En hoewel ik er tot een half jaar geleden nog nooit van had gehoord, zal ik er binnen een paar maanden waarschijnlijk één geven (of beter gezegd: móeten geven van mijn ondernemingscoach ?). 

 

De laatste tijd zie ik echter een trend dat heel wat ondernemers hun webinar nu ‘Masterclass’ noemen. En daar krijg ik het van op mijn heupen. 

Wat is dan een masterclass? Volgens Wikipedia is een masterclass een les of cursus die door een deskundige wordt gegeven aan leerlingen in een bepaald vakgebied (meestal muziek, toneel, schilderen of een andere kunstvorm). 

Ik denk niet dat deze ondernemers dit bedoelen. 

Ik denk dat ze vooral in de markt willen zetten dat zij een ‘master’, een deskundige dus, zijn in hun vakgebied.

 

Nu zou ik dus ook ‘masterclasses’ kunnen geven. En marketingtechnisch zou dit misschien wel slim zijn want ik ben toch een expert? 

Maar het klinkt zo blasé vind ik. Bovendien imiteert iedereen iedereen zonder écht te weten waarover het gaat want sommigen geven een ‘webinar masterclass’.

 

Vorige week deelde ik het nieuwe e-book van mijn ondernemerscoach. Dit e-book gaat over marketing die écht bij jou past. Radicaal eerlijke en authentieke marketing. 

In plaats van te doen wat ‘slim’ zou zijn, wil ik vooral doen wat bij mij past. 

Ja, ik wil een online presentatie geven om mijn kennis te delen en jou te laten weten dat ik besta en dat ik jou kan helpen.

Nee, ik zal het geen masterclass noemen omdat jij  dan automatisch zou denken dat ik een expert ben. Ik wil dat je mijn waarde als psycholoog - psychotherapeut merkt aan de kennis die ik heb en geef en niet aan de naam van mijn methodiek. 

Ik twijfel zelfs om dergelijke presentatie een webinar te noemen (is deze term genoeg gekend?) maar een online lezing klinkt dat weer zo droog.

Hier moet ik nog even over broeden. Wat past er écht bij mij (als iemand een suggestie heeft, laat maar weten!) in plaats van mij te laten beïnvloeden door de anderen.

 

En nu weer naar jou. 

Waar laat jij jou beïnvloeden door anderen in plaats van te gaan voor wat écht bij jou past?