Ik ben aan het vervellen ?. 

Nee, niet omdat ik ben verbrand. Maar aan het vervellen zoals een slang. 

Voor je denkt dat ik gek geworden ben, laat het mij even uitleggen. 

 

De voorbije week voelde ik dat er iets in mij niet juist zat maar ik kon er mijn vinger niet op leggen. Geen drama-toestand maar niet mijn beste week zeg maar. Ik voelde dat ik extra behoefte had aan rust en weinig prikkels kon verdragen. 

Toen ik er op zaterdag een gesprek over had, was dit het beeld dat bij mij opkwam. Het beeld dat paste bij mijn gevoel: ik ben aan het vervellen. 

 

 

Iedereen weet dat een slang vervelt omdat zijn huid te krap geworden is. De opperhuid zit te strak om het lichaam en moet plaatsmaken voor een nieuwe huid. Dit vervellen is onderdeel van het groeiproces van het lichaam van een slang. 

(nee, dit gaat ook niet over het feit dat mijn huid te strak geworden is door de extra corona-kilo’s ?).

Om te kunnen groeien, vervellen slangen meerdere keren per jaar. 

Dit vervellen is een natuurlijk proces maar moet wel onder bepaalde omstandigheden (bv. luchtvochtigheid) gebeuren want anders gaat het niet goed.

Bovendien is stress één van de oorzaken waarom het vervellen niet goed verloopt. 

Tijdens het vervellen is de slang ook extra kwetsbaar want ze ziet niet meer goed. Daarom trekt ze zich terug op een rustige plek en bijt ze extra snel. 

En blijkbaar kan je een slang ook helpen om te vervellen (even gespiekt op ‘zorgen voor een vervellende slang: 12 stappen’ ?). 

 

Begin je de parallel te zien? 

Ook ik zit in een groeiproces. En misschien herken je het gevoel ook bij jezelf?

 

Hoewel het hier niet gaat over letterlijke groei maar over innerlijke groei, voelt het wel alsof er ‘een laagje af gaat’. 

Meer zichtbaar zijn, meer je eigen visie verkondigen, ongecensureerd jezelf zijn, op de voorgrond treden, dit zijn allemaal zaken die erom vragen dat je het ‘oude’ afpelt. 

Het ‘oude’ van doen zoals het hoort, niet te veel opvallen, sociaal wenselijk zijn, niet boven het maaiveld uitsteken, luisteren naar de kritische stem in jezelf, bang zijn voor afwijzing. 

 

En dat vraagt tijd. Een slang doet over het volledige proces blijkbaar maar een week maar voor de mens is dat toch iets langer. 

En tijdens dit proces is het van belang om goed voor jezelf te zorgen. Want net zoals de slang ben je op dergelijke momenten kwetsbaar en wil je stress vermijden. 

Groeien doe je in stapjes. Net zoals de slang meerdere keren per jaar vervelt, groeit ook de mens in meerdere etappes. En telkens opnieuw ontdoe je jezelf van een laagje. Een laagje dat niet meer goed voelde. 

 

En een slang die is verveld, heeft weer een glanzende huid met diepe kleuren. 

Zo is het ook bij de mens: na het vervelende proces van het afpellen van een oude laag kom je weer dichter bij jouw eigen schitterende kern.