Ken je de logische niveaus van Bateson? 

Dit is een reflectiemodel dat je op verschillende manieren kan benuttigen. In de tweedaagse met mijn eigen coach gingen we hiermee aan de slag en in dit artikel wil ik jou graag hier iets meer over vertellen. 

 

Het model van Bateson heeft zes niveaus, gerangschikt in een piramidevorm (kijk eens op het internet voor een afbeelding want die kan ik hier niet meesturen). 

Van basis naar top gaat het om:

  • omgeving
  • gedrag
  • vaardigheden 
  • overtuigingen en waarden 
  • identiteit
  • missie

 

Bij omgeving gaat het om concrete zaken die je kan waarnemen. Het antwoord op vragen zoals ‘waar ben ik’, ‘wat is er te zien’, ‘met wie ben ik’, ‘wat is de context’.

Bij gedrag gaat het om zaken die meetbaar zijn: ‘wat doe ik’, ‘hoe doe ik dat’, ‘wat is het resultaat’. 

Omgeving en gedrag zijn de enige niveaus die extern zijn en dus zichtbaar. 

Daarna komen de vaardigheden: wat zijn jouw capaciteiten, talenten en kwaliteiten (‘wat kan ik’, ‘wat heb ik geleerd’, ‘waartoe ben ik in staat’).

Bij overtuigingen en waarden gaat het om wat er jou motiveert: ’wat zijn mijn drijfveren’, ‘waar geloof ik in’, ‘waarvan ben ik overtuigd’, ‘waarom doe ik wat je doet’, ‘wat is voor mij belangrijk’.

Dan komt het niveau van identiteit. Dat gaat om wie je fundamenteel bent: ’hoe zie ik mezelf’.

En het hoogste niveau is dat van jouw missie. Dit gaat om jouw roeping, jouw ziel, jouw spiritualiteit: ’waarom ben ik op deze wereld’, ‘wat wil ik bijdragen aan het grotere geheel’, ‘wat is de zin van mijn leven’. 

 

Deze niveaus hangen natuurlijk allemaal samen en beïnvloeden elkaar. Zowel van laag naar hoog (jouw overtuigingen worden bv. gestuurd door jouw omgeving) en van hoog naar laag (jouw identiteit weerspiegelt zich in jouw gedrag). 

En lagere niveaus zijn gemakkelijker te veranderen dan hogere niveaus. 

 

Als je bewust kan antwoorden op al deze vragen dan leer je jezelf écht kennen. 

En het doel van dit reflectiemodel is dat alle niveaus accorderen met elkaar, anders kom je in een innerlijk conflict of leef je in onbewuste patronen. 

 

Kan je deze vragen voor jezelf allemaal beantwoorden? 

En zit alles op één lijn? 

Of ben je jou van een aantal zaken niet bewust? 

Of maken sommige zaken jou bang? 

 

Mijn missie heb ik duidelijk voor ogen (daar schreef ik vorige week nog een artikel over). 

Daaruit vloeit dat mijn identiteit, overtuigingen en waarden ook duidelijk zijn.

Ook op mijn vaardigheden heb ik zicht (en dat is onder andere jou helpen als je hier niet uitgeraakt ;)). 

 

Mijn uitdaging ligt echter op de twee zichtbare niveaus. 

 

Qua omgeving ben ik mij meer en meer aan het omringen met mensen die dezelfde ambitie hebben in het leven. En staat het creëren van een tribe (waar jij deel kan van uitmaken) ook in de steigers. 

 

Maar de grootste uitdaging ligt voor mij op het gedragsniveau: om in mijn gedrag ook duidelijk mijn missie, identiteit en waarden te laten zien!

Daarom heb ik voor mezelf de uitdaging gesteld van een ongecensureerd najaar. Waarbij een eerste actie al een tijdje loopt met name 30 dagen stories op sociale media. 

Als je benieuwd bent, volg mij dan zeker. Er komt ook iets met Playmobil (ja ja, je leest het goed :)). 

 

Waar in de logische niveaus loopt het voor jou spaak? 

En, heel belangrijk!, wat ga je daar aan doen? 

 

 

PS: Omdat ik nu toch volop aan het experimenteren ben met dit gedragsniveau wil ik ook wijzigingen aanbrengen in mijn agenda. 

Ik wil dat mijn agenda aansluit op mijn noden en ik wil mij daar ook niet meer voor schamen én daarin een voorbeeld zijn voor jou. Daarom laat ik effe weten dat de nieuwsbrief voortaan op donderdag zal verschijnen ipv. op maandag (en misschien verandert dit nog wel eens want het doel van experimenteren is net zolang veranderen tot het past). 

 

PPS: Heb je al gezien dat ik op 28 september een gloednieuw gratis webinar geef? 

Het gaat om het leren omgaan met jouw gevoelens. 

Voor meer informatie en inschrijving: https://psyfero.be/landingspagina-leer-omgaan-met-je-gevoelens

Schrijf je je in? 

Het gaat jou heel erg helpen en ik had graag een - voor mij - record aantal inschrijvingen want dan kan ik ook helemaal mijn ding doen en mijn missie leven (dit kadert ook in écht zichtbaar zijn: zeggen wat ik ambieer :)).