Als ik iets lees, bekijk, hoor of met mijn cliënten spreek dan komen er altijd gedachten naar boven. 

Zaken die ik wil delen, hersenspinsels die ergens (of soms ook nergens 😀) toe leiden, ideeën voor artikels of nieuwe projecten. 

Deze kattebelletjes bewaar ik overal: op mijn computer, op losse blaadjes, in een notitieboekje. 

Sommige heb je al te lezen gekregen, andere niet. 

En daarom dacht ik vandaag: ik hou eens een bloemlezing van een aantal van die krabbels. 

Op die manier krijg jij weer wat inspiratie en motivatie voor jouw groeiproces en kan ik een beetje orde scheppen in mijn notities. 

Een win-win dus, mooi toch 😊.

Welkom in mijn brein, mét een beetje uitleg 😀.

 

Toen ik vorige zomer heel intensief iemand aan het volgen was op sociale media schreef ik voor mezelf op (als een reminder) ‘valkuil: het maken van goeroes’. 

Je vindt ze in alle soorten, maten en gewichten. Mensen die beweren dé wijsheid in pacht te hebben. Mensen die beweren die ene methode te kennen die leidt naar …. (vul maar in waar jij naar verlangt). Vroeger moest je je nog verplaatsen om hen te ontmoeten, tegenwoordig vind je ze vooral op sociale media.

Ik weet van mezelf dat ik daarmee moet oppassen want ik ben telkens weer geneigd om het te geloven. 

Tijdens mijn therapie-opleiding (naast psycholoog ben ik ondertussen ook al meer dan tien jaar psychotherapeut) kreeg ik ook te horen ‘dat ik geen goeroes mag maken van bepaalde docenten’ en ‘dat ik mijn eigen weg moest leren ontwikkelen’. 

En daar ligt natuurlijk de clou: hoe minder je in jezelf gelooft, hoe meer je in andermans weg gelooft. 

Gelukkig heb ik het steeds minder nodig en merk ik ook dat ik steeds minder in die valkuil trap. 

Dat komt natuurlijk omdat ik doorheen de jaren steeds meer en meer effectief mijn eigen weg ga, dat ik besef dat ik goed genoeg ben en dat ik mijn eigen waarde zie. 

Maar soms heb ik toch nog even een reminder nodig. En dat is helemaal oké. Een groeiproces gaat altijd door. 

Het is ook een advies dat ik mee geef aan mijn cliënten: als je met iets worstelt, schrijf het op een post-it en plak het op een plaats waar je veel kijkt, op die manier train je je brein in de gewenste richting. 

 

Op die manier kom ik bij een andere notitie die ik maakte (ja ja, ik doe mij best om enige samenhang te creëren op deze rondleiding 😀).

Ik heb een interesse in het functioneren van het brein (maar wel op een simpele manier hé want ik ben geen neuroloog) en dus keek ik naar de Netflix-serie ‘Inside Bill’s brain’ over Bill Gates. 

Naast computer-wizard is hij ook een filantroop en heeft hij samen met zijn vrouw (momenteel ex-vrouw) een stichting. 

In een gesprek daarrond zei zijn ex-vrouw Melinda Gates: “als je een samenleving wil maken, dan moet je in de vrouwen investeren!”. 

En toen dacht ik : “Yes! Helemaal hoe ik het ook zie!”. 

In mijn praktijk richt ik mij naar de gedreven vrouw die het beu is om zichzelf in de weg te staan. Dit omdat ik overtuigd ben dat de samenleving nood heeft aan vrouwen die zich durven tonen. 

 

In één van mijn filosofische buien schreef ik op ‘waarom kijkt iemand naar een bepaalde (Netflix-) serie en een andere persoon naar een andere serie?’

Wat wil dit jou vertellen? 

Ja, je kijkt voor jouw ontspanning maar misschien zegt dergelijke serie ook wel iets over jouw verlangens? 

En hoe zou je jouw leven kunnen inrichten om aan deze verlangens te voldoen, zodat het niet bij dromen blijft? 

Stof tot nadenken. 

 

En denk je nu ‘ik kan dit niet’. ‘Ik weet wel wat ik verlang maar ik weet niet hoe ik dat zou moeten verwezenlijken?’.

Bij Michael Pilarczyk las ik: “Als je elke dag 15 minuten besteedt om iets te leren, dan heb je 450 minuten, oftewel 7,5 uur studietijd per maand. Je zult versteld staan hoeveel en hoe snel je iets kunt leren. Bijvoorbeeld een taal. Maar je kunt ook een vakgebied kiezen als communicatievaardigheid, websites bouwen, schrijven, financiële kennis, crypto currencies, koken, de wet van de aantrekkingskracht, psychologie of natuurlijk je eigen vakgebied. Je hoeft niet elke dag of het gehele jaar aan één onderwerp te besteden. Maar leer wel elke dag iets nieuws waar je ook daadwerkelijk iets mee kunt doen. Op jaarbasis betekent dit dat je ruim 90 uur besteedt aan zelfstudie!”

Dit komt helemaal overeen met wat ik mijn cliënten leer als ik zeg dat elk proces gaat in mini-stapjes, babystapjes zelfs. 

Het is eigen aan de mens om heel snel te willen gaan. Je visualiseert een eindresultaat en dat wil je dan liever gisteren dan vandaag bereiken.

Maar met mini-stapjes geraak je ook vooruit. 

En het voordeel hiervan is dat je niet gedemotiveerd geraakt omdat je de lat te hoog legt én dat je er ook altijd tijd voor hebt. 

 

En als je wil leren hoe je begint aan zelfontwikkeling dan ben je van harte welkom op mijn gratis webinar ‘Stop met jezelf te saboteren’ op 30 juni om 19u: https://psyfero.be/aanvraag-webinar 

Ik geef jou op dat moment alvast enkele inzichten mee om te werken aan jouw groeiproces. 

 

Tot zover de lezing van vandaag 😀.

 

Tot volgende week voor een nieuw artikel!

 

En wil je niet zo lang wachten en/of regelmatig een kijkje nemen ‘achter de schermen’ (zoals waar ik deze nieuwsbrief schrijf vandaag) volg mij dan op FB en Instagram (je vindt mij onder de naam Psyfero). 

 

Fijne week!