Ik hou van puzzelen. 

Ieder stukje dat past, geeft mij een gevoel van voldoening. ‘Yes, weer eentje gevonden’. 

Soms voel ik ook verwondering omdat een stukje ergens past waar ik het niet had verwacht. 

En soms frustreer ik mij. Als ik een half uur op de puzzel zit te kijken maar niets vind. Dan moet ik even iets anders doen. Even afstand nemen. Als ik dan na een tijdje terug naar de puzzel kom, dan zie ik weer een paar stukjes. 

Soms komt dat ‘zien’ ook ineens. Dan kan ik tien stukjes na elkaar leggen. 

En als de puzzel af is, doe ik een vreugdedansje en kijk ik vol trots naar mijn werk. 

 

Maar wat is een puzzel eigenlijk? 

Een puzzel is een verzameling losse stukjes die een geheel vormen. Alleen moet je zelf uitvinden hoe de stukjes dit geheel vormen. Er komt geen handleiding bij. Maar dit zelf uitvinden, is nu net wel het plezier van het puzzelen. 

Orde scheppen in de chaos. Mijn favoriete bezigheid 😀 .

 

 

Er is geen handleiding maar er is wel een stappenplan. Een ‘how to’.

Iedereen die de kleuterschool heeft gevolgd, heeft leren puzzelen. 

Als je kijkt naar het voorbeeld op de doos en daarna naar de hoop stukjes, zou je ontmoedigd kunnen geraken. Hoe begin je daar aan? 

Met veel geduld word je dit als kind aangeleerd. 

Eerst alle stukjes met een randje zoeken zodat je het kader kan maken. 

En daarna ‘potjes’ maken met gelijkaardige kleuren. 

En als je alle potjes met geduld afwerkt dan heb je hetzelfde resultaat zoals op de doos. 

 

Mensen die een probleem ervaren, zien de verandering die ze voor zichzelf willen als het voorbeeld op de doos van de puzzel en de situatie waar men zich nu in bevindt als de hoop stukjes. 

Wat men niet ziet, is het stappenplan. Hoe de chaos van stukjes ‘potje’ voor ‘potje’ een geheel kan worden. En men geraakt ontmoedigd. Men geeft op of men neemt zelf niet eens de beslissing om aan het proces van verandering te beginnen. 

Want in tegenstelling tot leren puzzelen, hebben we in school geen stappenplan aangeleerd gekregen om om te gaan met emoties. Om als mens te groeien. Om onszelf niet in de weg te staan. Om ons niet te laten leiden door angsten en onzekerheden. 

 

Ik, als psychotherapeut, weet en heb geleerd hoe de ‘chaos’ bij mensen in ‘potjes’ te krijgen is en tot een geheel te maken is. En dat is wat ik cliënten aanbied als ze bij mij in begeleiding zijn. Het stappenplan zit in mijn hoofd. In mijn hoofd als therapeut. Maar men kan mijn hoofd niet meenemen 😀.

 

Daarom heb ik een stappenplan ontworpen. Een uitgewerkt traject van vijf modules. 

Vijf modules die ‘potje’ voor ‘potje’ de hoop puzzelstukjes naar het afgewerkte geheel brengen. 

Vijf modules die elkaar opvolgen, die verder bouwen op elkaar, die niet zonder elkaar kunnen. 

Vijf modules mét werkboeken die alles helder uitleggen en thuis nog eens voor de nodige ondersteuning kunnen zorgen (mijn hoofd is dus toch een beetje mee 😀).

Samen met de client wordt aan de hand van dit stappenplan zijn of haar unieke puzzel gemaakt. 

 

Op deze manier is het proces voor de cliënt meer transparant en duidelijker. 

Men komt niet meer in de verleiding om halverwege op te geven waardoor de investering verloren gaat.

En door de ondersteuning die ook thuis kan worden gebruikt, gaat het proces vlugger. 

 

Omdat iedereen het recht heeft om te groeien!

 

Wil je een voorsmaakje van deze vijf modules, vraag dan mijn gratis e-book aan. 

Wil je individueel aan het werk met mij?

Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan.

Wil je mij verder volgen? Dat kan zowel op Facebook als Instagram. Delen en ‘liken’ mag altijd 😀.